A lakásfelújítás ára

Lakásfelújítás bontás

A lakásfelújítás ára az egyik legfontosabb kérdés a lakástulajdonos számára!

A lakásfelújítás költségét több tényező befolyásolja. Elsősorban a lakásfelújítás műszaki tartalma, a beépített anyagok minősége, ára. A lakásfelújításra költött összegek egy részét maguk tulajdonosok költi el az építőanyagokra, lakás felszerelési tárgyakra. A másik része a kivitelező díja, a munkadíj és a kivitelező által vásárolt anyagok ára. A kivitelező által készített lakásfelújítás árajánlat természetesen az utóbbi költségeket tartalmazza. Az anyagáraknak tartalmaznia kell a beépített, és a hulló anyagok árát, a gépek cserélhető kopó véső, vágó szerszámok árát. A munkadíjnak pedig fedezni kell az igénybevett humán erőforrások összes költségét.

Nézzük, milyen tételeket tartalmaz egy kivitelezői árajánlat!

Az árajánlatok helyiségenként lebontva készülnek, felsorolva az egyes főbb munkafolyamatokat anyagköltség és munkadíj bontásban. Az első tételek a bontási munkák a fal, aljzat, és a falburkolatok bontása, nyílászárók bontása négyzetméter, vagy darab egységárakkal. A következő munkafolyamat az aljzatok javítása, kiegyenlítése, a falak vakolása szükség szerint. Ezután következnek a gépészeti szerelések a víz, fűtés, gáz, és a villany alapszerelési költségei. Ha elbontottuk, megszereltük, kiegyenlítettük, jöhet a burkolás, az aljzat, a falak „felöltöztetése”. Következnek a burkolás, festés, nyílászáró beépítés tételei. Legvégül pedig felszereljük a radiátorokat, csapokat, villanykapcsolókat, lámpákat és így tovább.

A lakásfelújítás árajánlat utolsó tételei, amelyeket nem lehet, vagy érdemes a szobáknál feltüntetni. Ilyenek a sitt elszállítása, a különböző mérések, az elosztók, a kazán beüzemelések költségei.

Legvégül összeadva az egyes költségeket megkapjuk a lakásfelújítás árát.