Lakásfelújítás vagy részleges felújítás?

Festés

Teljes lakásfelújítás

Ha lakásfelújításon gondolkodunk, és van hozzá időnk és lehetőségünk, érdemes a teljes lakásfelújításban gondolkodnunk. A régi, lelakott lakások esetében, azzal számolhatunk, hogy a burkolaton, a falazaton kívül a víz és a fűtési csövek, nem beszélve az elektromos hálózatról siralmas állapotban lehetnek.

Ha már elbontjuk a burkolatot, lekaparjuk a festéket, érdemes a teljes víz és elektromos hálózatot is kicserélni. Ha belegondolunk a burkolatok cseréjének, a falazatok felújításának költségeibe. Könnyen beláthatjuk, milyen károkat okozhat, ha a felújítás után meghibásodik a vízvezeték rendszer, vagy az elektromos hálózat vezetékei, melyek javítása minden esetben bontással jár.

Egy teljes lakásfelújítás legalább olyan komoly tervezést igényel, mint egy családi ház kivitelezése, azzal a különbséggel, hogy a kivitelezés során nagyon szűk munkaterületen kell dolgozni. De itt is be kell tartani a műveleti sorrendeket, és figyelembe kell venni a régi építési eljárásokból adódó különleges statikai szabályokat.

Részleges lakásfelújítás

A részleges lakásfelújítást általában kompromisszumos megoldásként választjuk. Vagy a lakás teljes kiürítésére nincs mód, esetleg egy előző ütemben a lakás bizonyos részeit már felújították. De lehet az is, hogy az anyagi lehetőségek nem engedik meg a teljes felújítást.

Leggyakoribb a fürdőszoba, a konyha, a burkolatok felújítása, illetve egy festés keretén belül az elektromos hálózat felújítása. A fürdőszoba a konyha felújítása alkalmával ezek a helységek többnyire átalakításra is kerülnek. Praktikusabbá, modernebbé tesszük őket és az új burkolatoknak, bútoroknak, az új berendezéseknek köszönhetően a lakás gyöngyszemei lesznek.