Hogyan világítsd meg az otthonodat?

Lakás világítás

A lakás minden helyiségének megvan a maga szerepe az életünkben. Ezt pedig legelsőként kell figyelembe venni, amikor az adott helyiség megvilágításáról döntünk.

Célravezető a funkcionalitás és a személyre szabottság között egyensúlyt találni, miközben a rugalmasságnak is teret engedünk. Ne felejtsük azt sem, hogy otthonunk hangulata a nap folyamán mennyit változik. Reggeli üdesége délutánra elcsendesedik, estére pedig egészen meghitté, bensőségessé válik. Otthonunk légkörét, atmoszféráját akár egyetlen izzó is képes gyökeresen átalakítani - ha tudunk vele bánni!

Lakás világításAmellett, hogy esztétikai szerepe van, a világítás praktikus szempontoknak is meg kell, hogy feleljen. Főként azokban a helyiségekben, ahol jól látni alapvetően fontos, mint a konyhában, a fürdőszobában vagy a dolgozószobában. Napjainkban azonban szerencsések vagyunk. A hazai és külföldi tervezők olyan innovatív lámpatestekkel látnak el minket, melyeknek még a képzelet sem szabhat határt. Ez a talán túlságosan is széles kínálat olykor zavarba ejtő lehet, az egyszeri vásárló nagyon könnyen elbizonytalanodhat eredeti elképzeléseit illetően. A tervezés szakaszában ezért elengedhetetlen, hogy összegyűjtsük legfőbb szempontjainkat a világítással kapcsolatban.

Anélkül, hogy ismernénk egy helyiség természetes fényviszonyait, nem szabad nekifogni a világítás megtervezésének. A fény esése a nap során sosem egyforma, ez pedig alapvetően meghatározza, hogy hova milyen erősségű világításra lesz szükség. Könnyen előfordulhat, hogy pl. egy északi fekvésű szobába már a délutáni órákban, még nyáron is szükség van mesterséges fényre. A konyhában egyértelműen a praktikus szempontoké a főszerep.

Látszódjon, amit látnunk kell - akár ez is lehetne a jelszavunk a konyhai világítás megtervezésekor. A konyhapult, a munkaasztal, a tűzhely, a tárolók, polcok éles fényben fürödjenek, míg az étkező részhez szabályozható hangulatvilágítást is beépíthetünk. Az étkezőasztal fölé ideálisak a felfüggesztett, hosszan lelógó, homályosabb fényt adót lámpabúrák.

A led világítás jelenleg a leginkább energiatakarékos alternatívája a fényforrásoknak.

FürdőszobaKörnyezetbarát mivolta mellett azonban más előnyei is vannak, melyeket örömmel fogad minden lakástulajdonos. A led ugyanis képes életre kelteni még azokat a helyiségeket is, ahova kevés jutott a lakberendezői szakértelemből, ahol a bútorok vagy a falszín megválasztása nem volt éppen a legjobb, de a felújításnak még nem érkezett el az ideje. Igen, a led világítással képesek lehetünk arra, hogy pontosan olyan hatást érjünk el, amit a helyiség berendezésével nem sikerült. Lehet dinamikus, színes, visszafogott - csakis rajtunk múlik, hogy a sokból melyik melyik arcát szeretnénk segítségül hívni otthonunk hangulatosabbá tételéhez.

Egészen egyedi hatásokat hozhatunk létre némi kreativitással. A legkülönlegesebb helyeket világíthatjuk meg vele, pl. a konyhapult alját, a falba süllyesztett polcot, dísztárgyakat, a gardrób belsejét. Ez az ún. kiemelő fény, ami nem elsősorban funkcionalitása miatt fontos - bár a gardróbban nem elhanyagolható, ha nem a sötétben tapogatózunk -, inkább esztétikai élményt nyújt. Lehet dekoratív, nyugtató hatású, letisztult, modern, amilyen az otthonunk is. Az pedig már csak technikai részlet, hogy rendkívül hosszú életű, ezért idővel garantáltan megtérül az a többlet, amit a hagyományos világításhoz képest most kiadunk rá.

A világítás megtervezése a lakberendezők számára is az egyik legfőbb, egyben legnagyobb kihívást jelentő feladat. Nem véletlen az, hogy egyesek egész életüket a világítástechnika tervezésének szentelik. Ha végül az otthont vagy az adott helyiséget a természetes és mesterséges fény tökéletes kombinációja jellemzi, a rászánt idő, energia és pénz nem volt hiábavaló!