Lakásfelújítás blog

Hogyan világítsd meg az otthonodat?

Lakás világítás

A lakás minden helyiségének megvan a maga szerepe az életünkben. Ezt pedig legelsőként kell figyelembe venni, amikor az adott helyiség megvilágításáról döntünk.

Célravezető a funkcionalitás és a személyre szabottság között egyensúlyt találni, miközben a rugalmasságnak is teret engedünk. Ne felejtsük azt sem, hogy otthonunk hangulata a nap folyamán mennyit változik. Reggeli üdesége délutánra elcsendesedik, estére pedig egészen meghitté, bensőségessé válik. Otthonunk légkörét, atmoszféráját akár egyetlen izzó is képes gyökeresen átalakítani - ha tudunk vele bánni!

Nagy belmagasság, plusz tárolási lehetőségek?

A nagy belmagasság kihasználható.

Sokan vagyunk úgy vele, hogy az évek során felhalmozódott ruhamennyiség, emléktárgyak, használati eszközök egy idő után túlnövik a rendelkezésre álló helyet. Mit tehetünk akkor, ha kevésnek bizonyulnak a szekrények, de mégsem szeretnénk megszabadulni féltve őrzött kincseinktől? Erre kiváló lehetőséget kínálnak az egyébként pont e jellegzetességük miatt sokat szidott nagy belmagasságú ingatlanok.

Nem csak a tárolásra alkalmas galéria jelenthet nagy segítséget, de az alatta beépíthető szekrények is. A folyosón, vagy akár az egyes helyiségekben bátran kihasználhatjuk a felfelé rendelkezésre álló nagy tér előnyeit, és körben a falakra, akár 2-3 méteres magasságban kiépíthetünk zárt szekrényeket. Ma már speciális létrákat könnyedén beszerezhetünk bármely barkácsolási áruházban, melyekkel biztonságosan érhetjük el azokat a tárgyakat, ruhákat is, amelyeket a mindennapokban nem használunk.

Lakásfelújítás a padlótól a mennyezetig

Galéria, konyha

A régi polgári lakásoknak megvan az az előnyük, hogy nem csak kedvező áron elérhetőek, de a felújítás szükségessége folytán úgy alakíthatjuk azokat, hogy az a későbbiekben maximálisan szolgálja kényelmünket. Arra mindenképpen számíthatunk, ha régi ingatlan mellett döntünk, hogy a falak és a padló nem éppen a legjobb állapotban szokott lenni. A felújítási költségek jelentős része elmehet ezekre, hasonlóképpen a nyílászárók cseréje is szükségessé válhat.

Az alapokat megteremtve elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy a nagy belmagasságot miként lehetne még stílusosabban kihasználni. Vannak, akik a galéria kialakítása mellett döntenek, mások előszeretettel játszanak a színekkel, és festik eltérő színnel a mennyezetet. A nagy terek lehetővé teszik olyan modern megoldások alkalmazását is, melyekre egy panelben nem lenne mód.

A külföldön már nagy népszerűségnek örvendő növényfalak trendje hazánkba is kezd begyűrűzni, s a megfelelő lakberendezési és belsőépítészeti megoldásokkal akár polgári házba is elképzelhető a térelválasztóként is kiválóan funkcionáló elem. A lényeg, hogy felújítás során teremtsen összhangot mind a belsőépítészeti megoldások, mind a lakberendezési stílus kapcsán.

Sokunk kedvence a galéria.

Modern galériaA hagyományos ingatlanok és a panelek esetében kizárt, hogy lehetőségünk nyíljon saját galéria kialakítására, pedig több lehetőséget rejt magában, mint azt elsőre gondolnánk. Nem véletlen, hogy a nagy belmagassággal rendelkező polgári lakások tulajdonosai gyakran érdeklődnek a gyakorlatilag számtalan kialakítással megvalósítható galéria iránt.

Téglafal: a dekoráció fő eleme

Tégla dekoráció

A több száz éve használt téglakövek mára már a belsőépítészet egyik alapjául szolgál.

A lakásfelújítás alkalmával amennyiben van rá lehetősége, ne takarja el a téglafalakat, hiszen kiváló dekoratív tulajdonságai vannak.

Ez a fajta kivitelezés az 1900-as évek végén vált népszerűvé, amikor is a befejezetlen megjelenés egyre többször volt megtalálható a lakásfelújítások után. Sajnos nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy téglafal legyen otthonában, ezért a legjobb megoldás ebben az esetben, ha imitálnak egyet.

A téglafalhatást többféleképen is el lehet érni lakásfelújításkor.

A legegyszerűbb megoldás erre a téglamintás tapéta, ami a kilencvenes években hódított igazán. Abban az esetben, amikor nem használhatunk tapétát vagy otthonunk falai nem téglából készültek, a legegyszerűbben téglafal dekorációval érhetjük el a hatást.

Aljzatbetonozás

Aljzatbetonozás

Az aljzatbetonozás az egyik legfontosabb munkamenet úgy a családi házépítés, mint a teljes lakásfelújítás alkalmával.

Az alzatbeton elkészítésére akkor kerülhet sor, ha kiépítésre kerültek a villanyszerelés és a gépészeti szerelések, padlófűtések aljzatban vezetett csövei. A munka folyamán egy viszonylag nagy mennyiségű betont kell rövid idő alatt a lakásba juttatni, és azt eldolgozni.

Ez a munka nem egy egyszerű kőműves munka. A minőségi aljzat elkészítéséhez nagy gyakorlat és rutin szükséges. A kivitelezések folyamán az aljzatbetonozást mindig az ebben a munkában leg precízebb szakember végzi.

Miért, olyan fontos az aljzatbeton?

A beton magassága adja meg a végleges padlómagasságot, ez biztosítja, hogy az ajtók nyílói alatt a megfelelő rés maradjon. Csak a tökéletesen kivitelezett aljzatbetonra lehet minőségi padlóburkolatot készíteni. Ezek alapján, könnyen beláthatjuk ennek a munkamenetnek a fontosságát.

Hőszigetelés

Hőszigetelés

Családi házak építése, hőszigetelése, homlokzati hőszigetelése!

Hogyan hőszigeteljünk!

Családi házak építése alkalmával számtalan módon kapcsolatba kerülünk a szigeteléssel. Szigetelünk a víz miatt, szigetelünk a hő veszteség csökkentése érdekében, és szigetelünk a hangok miatt. De ha szigetelésről hallunk, többnyire a hőszigetelésre gondolunk.

Hőszigetelés

A családi házak hőszigetelése, nem csupán a homlokzati hőszigetelésből áll. Az energiatakarékos épületek kialakításánál nagy gondot kell fordítani a nyílászárók hőszigetelésére, a födémek hőszigetelésére, és a divatos szóhasználattal élve a hő hidak elkerülésére.

Ma leghatásosabb hőszigetelési megoldásokkal talán a passzív házak tervezésénél, építésénél találkozhatunk. A 4 cm-es nikecell lapok fölragasztása, mint hőszigetelés, meglehetősen átértékelődött.

Ma, ha a homlokzatok hőszigeteléséről beszélünk, akkor legalább 8-10 cm-es szigetelésről beszélünk. Ennek a kialakítására különös gondot kell fordítani a nyílászárók körül, a hő hidak elkerülése végett.

A födémek hőszigetelésére általában méltánytalanul kevés figyelmet fordítunk. Gondoljunk bele, a falaink 40-50 cm-es vastagságát még beborítjuk 10 cm-es szigeteléssel. A födém kb. 20 cm-es vastagságára (aminek egy része beton) ráteszünk 10-15 cm-es perlit betont és úgy érezzük, rendben van.
Hát nincs.

Stukkó, díszléc

Díszléc, stukkó

Nagyon divatos lett a stukkó alkalmazása a falra, a mennyezetre.

Ez a belsőépítészeti díszítőelem segít egyedivé, hangulatossá varázsolni otthonunkat. A lakásfelújítások alkalmával egyre többen igénylik a stukkó alkalmazását, felragasztását. Alkalmazzák a mennyezet és az oldalfal elválasztására, a rejtett világításokhoz, de gyakran építünk belőle oldalfalakra úgynevezett keretet, valamilyen kép vagy egyéb fali dísz köré.

A stukkó felhelyezésének is megvan a maga helye a lakásfelújítás technológiájában. A festett falak esetében általában a festés végén kerülnek fel a díszlécek, tapétázás esetén ez attól függ, milyen tapétát alkalmazunk.

Vízszerelés felújításkor

Vízszerelés

Ház- vagy lakásfelújítás alkalmával érdemes az épület vízvezetékhálózatát is kijavítani.

Egy szakember előzetes felmérés alapján pontosan meg tudja mondani, hol milyen korrigálásokra, esetleges hibaelhárításokra van szükség és a vízszerelés munkálatait gond nélkül beilleszti a felújítás egyéb fázisai közé. Régi épületeknél általában a teljes cserét javasolják, ami a vízhálózat egészét érinti.

A korábban alkalmazott ólom és horganyzott acélcsövek ma már nem tesznek eleget az elvárásoknak, ezért helyettük műanyag, többrétegű vagy réz csövekből alakítják ki a hálózatot. Ezek közül több szempont alapján is válogathatunk, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, úgy az árak, mint a tartósság tekintetében, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy kültérre vagy beltérre szánjuk őket.

Lakásfelújítás eladás előtt

Hálószoba

Egyre gyakoribb az eladás előtti lakásfelújítás.

A továbbra is pangó ingatlanpiac, és a lakást vásárolni szándékozók megváltozott igényei miatt divatos lett az egyszerűbb, a külsőségekre pozícionált lakásfelújítás. A burkolatok cseréje, a falak kijavítása, festése, a nyílászárók javítása, felújítás után a lakásra rá sem ismernénk. Egy ilyen részleges felújítás után a lakás vonzóbb lesz azon vevők számára, akik azonnal költözhető lakást szeretnének vásárolni.

A kérdés csak az, hogy megéri-e költeni a felújításra annak érdekében, hogy piacképesebb legyen a lakásunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen formában rendbe hozott lakások hamarabb, és jobb áron találnak gazdára. Természetesen ezt a tényt nehéz számokkal alátámasztani, hiszen nem tudjuk, hogy a lepusztult lakást hogyan sikerült volna értékesítenünk.

Lakásfelújítás, a fürdőszoba

Fürdőszoba

A lakásfelújítás egyik fontos eleme a fürdőszoba felújítása.

A fürdőszoba a lakásunk egyik olyan helysége, amelyre a legtöbb figyelmet fordítjuk, és a legtöbb pénzt költjük négyzetméterenként a felújításkor. Ezen a viszonylak kis alapterületű helységen felújításkor feladata van a teljes lakásfelújítás során felvonultatott valamennyi szakembernek.

A fürdőszoba bontása.

A felújítás a bontással kezdődik. Kibontjuk a szanitereket, kikötjük a víz, és elektromos vezetékeket, lekötjük a fürdőszobát a fűtési rendszerről. Leszedjük, fölszedjük a burkolatokat és elszállítjuk a sittet. Sajnos ezek a munkálatok meglehetősen zajosak, különösen a panellakásoknál. Sok türelemre lesz szüksége a szomszédoknak.

Kőműves munkák.

A bontás után következhet a fürdőszoba falainak, javítása, vakolása. A vakolás mértékét csak a bontás után lehet pontosan felmérni. A fürdőszoba vakolásánál, faljavításnál fokozottan figyelnünk kell a falak párhuzamosságára, a sarkok derékszögére. Ha nincsenek derékszögben a sarkok, a kád, vagy az utóbbi időben egyre divatosabb zuhanyfülke, zuhanykabin nem fog tökéletesen illeszkedni.

Vízszerelés, fűtésszerelés.

A víz, és fűtéscsövek felújítása, cseréje mellett ki kell építeni az új fürdőszoba berendezéseihez igazodva a víz és fűtés kiállásokat. A fürdőszoba fűtésére többnyire a törölközőszárító felszerelése a használatos, különösen a viszonylag kisebb alapterületű helységek esetében. A vízszerelés kiterjed a lefolyórendszer, a mosógép kiépítésére is.

Oldalak