Családi ház építés!

Családi ház

Hogyan építkezzünk?

A családi ház építése mindig nagy kihívás, úgy az építtetőnek, mint a kivitelezőnek. Már a tervezési időszakban sok kérdés fölvetődik, sok döntést kell meghozni. Mit bír el a költségvetés, mit engedélyeznek a szakhatóságok, esetleg mi maradjon ki, mi az, aminek mindenképp bele kell férnie.

Talán már ebben az időszakban érdemes valamelyik kivitelező segítségét, tanácsát kérni. Lehetőleg olyan szakemberét, aki túl van már néhány családi ház építésén. Hasznos lehet házépítéssel, építkezéssel foglakozó fórumokat is olvasgatni. Aki már építkezett egyszer, sok hasznos tanáccsal tud szolgálni.

Ha elkészültek a családi ház tervei, túl vagyunk az engedélyeztetési eljáráson (ami külön megérne egy tanulmányt), következhet a kivitelezés. A kivitelező, kivitelezők kiválasztása szintén nem egyszerű feladat. Egy kivitelezővel vállaltassuk generálkivitelezésként, vagy részfeladatonként külön-külön? Mindenképp ragaszkodjunk a részletes árajánlathoz, és a részletes építési ütemtervhez.

Az ütemterv biztosítja, hogy mindig tudjuk milyen építőanyag kiszállítása mikor szükséges. Ez azért is fontos, mert a korán kiszállított építőanyag útban van, sérülhet, eltulajdonítják, a későn szállított anyag állással, költséggel jár. Az ütemezés alapján, az építőanyag kereskedővel egyeztetni tudjuk a szállítások idejét, határidejét.

Ha ezeket a dolgokat leegyeztettük azt gondolnánk, hátra dőlhetünk.
Pedig nem! Az építkezést mindenképpen kísérjük figyelemmel, egyeztessünk a kivitelezővel időpontokat, amikor leellenőrizzük az elvégzett munkát. Ezen időpontokhoz igazíthatjuk a részszámlázások időpontjait is. Ez nem fölösleges macerálása a kivitelezőnek, hanem közös érdek.

És néhány gondolat a családi házunk építéséről. Hogyan építkezzünk?

Alapozás:

Az alapozás, mint mindennél, az építkezésnél is a legfontosabb. Ügyeljünk a beton minőségére, és a vasalás tervek alapján történő elhelyezésére. A beton tulajdonsága, hogy viszonylag nagy nyomást képes elviselni, de a húzó, a nyíró erőknek kevésbé ellenálló. Ezen segít a betonvas vasalat.
Ne fogadjunk el olyan ötleteket, hogy nem kell abba annyi vas, nem oda kell, nem ért hozzá a tervező. Ha bármilyen kételyünk támad, egyeztessünk a tervezőnkkel.


A másik igen fontos dolog az alap szigetelése. Gondolok itt elsősorban a víz, illetve vízpára elleni szigetelésre, de az elfogadott tervekben szereplő hőszigetelésre is. A gondos, technológiának megfelelő kivitelezés elengedhetetlen.