Hőszigetelés

Hőszigetelés

Családi házak építése, hőszigetelése, homlokzati hőszigetelése!

Hogyan hőszigeteljünk!

Családi házak építése alkalmával számtalan módon kapcsolatba kerülünk a szigeteléssel. Szigetelünk a víz miatt, szigetelünk a hő veszteség csökkentése érdekében, és szigetelünk a hangok miatt. De ha szigetelésről hallunk, többnyire a hőszigetelésre gondolunk.

Hőszigetelés

A családi házak hőszigetelése, nem csupán a homlokzati hőszigetelésből áll. Az energiatakarékos épületek kialakításánál nagy gondot kell fordítani a nyílászárók hőszigetelésére, a födémek hőszigetelésére, és a divatos szóhasználattal élve a hő hidak elkerülésére.

Ma leghatásosabb hőszigetelési megoldásokkal talán a passzív házak tervezésénél, építésénél találkozhatunk. A 4 cm-es nikecell lapok fölragasztása, mint hőszigetelés, meglehetősen átértékelődött.

Ma, ha a homlokzatok hőszigeteléséről beszélünk, akkor legalább 8-10 cm-es szigetelésről beszélünk. Ennek a kialakítására különös gondot kell fordítani a nyílászárók körül, a hő hidak elkerülése végett.

A födémek hőszigetelésére általában méltánytalanul kevés figyelmet fordítunk. Gondoljunk bele, a falaink 40-50 cm-es vastagságát még beborítjuk 10 cm-es szigeteléssel. A födém kb. 20 cm-es vastagságára (aminek egy része beton) ráteszünk 10-15 cm-es perlit betont és úgy érezzük, rendben van.
Hát nincs.

Utólagos hőszigetelés

Mielőtt az utólagos hőszigetelésbe belefognánk, érdemes egy hő kamerás vizsgálatot elvégeztetni. Ma már ez a vizsgálat egyre elérhetőbb. A vizsgálat eredményének ismeretében, könnyebb lesz a hatásos hőszigetelést megtervezni.

Ne feledjük, a hő veszteség nem csak a komfortérzetünket befolyásolja, hanem a pénztárcánkra is nagy hatást gyakorol!